Tag: Tregim

Anija e mbytur

Ajo nuk flinte. Qëndronte ashtu e shtrirë në shtratin e lënë pas dore, me sytë e mbyllur në një gjendje letargjie, pa kohë të caktuar, pa menduar nëse ishte ditë apo natë, se në cilën ditë të javës ishte dhe në cilin cep të botës gjendej. Disi jashtë kohe e hapësire. Në sytë e saj […]

Dua të më bësh të bukur…

( Një histori që i ka ndodhur nje mikut tim) Tregim Sy më sy… gjatë. Një buzëqeshje e lehtë… Si të zënë në faj. – Dukesh i lumtur, – foli ajo si të donte ta ngacmonte. – Unë?… – mohoi ai duke tundur kokën. Ngriti vështrimin, si të donte ti largohej shikimit të saj. Përse […]

Shami të zeza mbi Bosfor

Tregim nga një ngjarje e jetuar Ledi Bruker u hodhi një sy shkallëve duke pritur zbritjen e mikeshës së saj, kur çuditërisht në portën e atij hoteli të paqtë të stilit europian, pikasi të hynte dikush. Me sa dukej ndonjë nga hafijet e kryeqytetit otoman, veshur me një palë çizme dhe me mustaqet spic, i […]

Ftesë nga larg

tregim Atij iu duk se po dilte nga një tunel i errët dhe i pafund. Drita e bardhë që vinte nga jashtë gati e verboi. Një shkulmë e bardhë që e mbështolli të tërë. S’kishte parë kurrë kaq shumë dritë. Sapo vuri këmbët në tokë, mori frymë thellë dhe ajri i pastër e i freskët […]

Verbimi i shenjtes

Tregim. Vuuu… vuuu, frynte era, një erë e marrë nën një qiell të errët që herë pas here ndriste nga larg e ku një turmë zogjsh silleshin rrotull plot zhurmë. Vuuu…. Vuuu… Ndërkohë diçka u përplas në dritaren e asaj shtëpie të thjeshtë. Një kokë lëvizi nga një shtrat druri. Sytë e bukur të një […]

Rinia e përjetshme e xha Bejos

Xha Bejo mbahej në fshat si një qefli i madh. Gruaja e parë i kishte vdekur prej kohësh dhe gjashtë muaj pas vdekjes së saj ai ishte martuar përsëri. «S’më rrihet pa grua! – justifikohej Bejo, – më është bërë krevati si varr!»… Dhe vërtet, gjithë ato kohë, pas dhimbjes që e kaploi dhe asaj […]

“Napoleoni”

“Napoleoni” – Pjetër, koha nuk pret, – i tha kryetari Gjon sapo ai u afrua tek zyrat e kooperativës. I kishin thënë se duhej të shkonte urgjent por u habit kur pranë kryetarit pikasi figurën e një kinezi të vockël. Po ky mendoi, çdo këtu? Sikur të kishte rënë nga qielli aty mes atyre maleve […]

Murgu i Malit të Shenjtë

– Stavro! Ishte një klithmë, një britmë, një zemër që çahej, ku gjaku godiste me forcë. Ajo iu afrua, e kapi nga xhaketa e vjetër, e shkundi dhe i tha: – Stavro?… thuamë që nuk je ti! Burri i afroi dorën dhe i preku sytë. Kristalina e tyre shkëlqente aq sa mund të shikonte fytyrën […]

Verbimi i shenjtes

Vuuu… vuuu, frynte era, një erë e marrë nën një qiell të errët që herë pas here ndriste nga larg e ku një turmë zogjsh silleshin rrotull plot zhurmë. Vuuu…. Vuuu… Ndërkohë diçka u përplas në dritaren e asaj shtëpie të thjeshtë. Një kokë lëvizi nga një shtrat druri, sytë e bukur të një gruaje […]

Ftesa

FTESA – Të thashë i dashur, s’mund ta lija vetëm… Ndërkohë me telefonin në dorë ajo po dilte nga spitali kur zhurma e një makine që po kalonte e bëri të padëgjueshme vazhdimin e bisedës. – Si? – Ah, po… gjendja sa vjen dhe rëndohet!… Mirë, në darkë atëherë! Ajo qëndroi një çast e heshtur […]