Tag: piktor

Boudin dhe magjia e qiejve

Të endesh nga Honfleur në Trouville-Sur-Mer e pastaj në Deauville, është një përhumbje e shpirtit, një ngazëllim i vërtetë. Retë më të bukura që kam parë në këtë botë, janë ato në Trouville dhe Deauville, dy qytete si-motra, ndarë nga një urë e madhe ku batica vjen dhe e mbush atë kanal në fillimin e […]

Sabri Arnauti – “Matisi turko-shqiptar”

Disa vjet më parë udhëtoja drejt Stambollit bashkë me piktorin ballkanas Omer Kaleshi. Them ballkanas, pasi Omeri për nga familja dhe origjina është shqiptar: ai është rritur në një mjedis shqiptaro-maqedonas, kaloi rininë e tij në Shkup dhe studimet universitare në Stamboll, duke u bërë më së fundi shtetas turk. Edhe pse ka mbi 50 […]

Nikolin Ivanaj – një piktor i udhëve njerëzore

Rikrijimi i natyrës në një tablo besoj se duhet të jetë në vetvete një lloj ekstaze, çka nuk e kam provuar. Ndryshe, të gjithë piktorët e përjetojnë atë, pasi me penelat e tyre ata kërkojnë të depërtojnë brenda natyrës, të bëhen pjesë e saj, të jenë shiu, dielli, vetë ajri që vibron, të jesh aty […]

Rembrandt: gjeniu me një dorë “zjarri”

“Tabloja ishte pikturuar si nga një dori prej „zjarri“. Duhet të kesh vdekur disa herë që të mund të pikturosh si ai». Letër e Van Gogh drejtuar vëllait të tij Teo, 1885. Katërqind vjetori i lindjes së Rembrandit, në Amsterdam është kthyer në një festë të vazhdueshme. Të gjithë e quajnë “Viti Rembrandt”, pasi mijra […]

Sous le poids de la croix

VALDET «Pour pain je n’ai que mes sanglots.Mes rugissements déferlent comme l’eau.La terreur qui me hantait, c’est elle qui m’atteint.et ce que je redoutais, m’arrive».Livre de Job, Dialogue entre Job et ses amis, 3/24, Ancien Testament. Ni VALDET, ni moi, ne sommes des croyants. Étant des agnostiques, nous voyons Jésus comme une personne qui a […]

Abedin Dino: shtegtari i Portës Sublime

Atë ditë dhjetori të vitit 1993, kur Abedini kishte marrë rrugën drejt Portës Sublime, buzë Bosforit, intelektualët francezë përshëndesnin ikjen e një mjeshtri të madh dhe një artisti humanist. Abedin Dino konsiderohej piktor turk, e njëkohësisht europian, por të paktë ishin ata që dinin se rrënjët e tij shtriheshin thellë në një tokë shqiptare. Vite […]

Homazh për Martirin Caravaggio

Tek shfletoja një album me pikturat e fundit të Hasan Nallbanit, u ndala për një çast në një tablo me titullin «Homazh Karavaxhios»… Një tablo që nuk është në tonet apo mënyrën e pikturimit të piktorit të madh italian, por që në origjinalitetin e Nallbanit, n’a dëshmonte jo vetëm për admirimin e tij për këtë […]