Tag: Paris

Apulée, mars 2019 – poezia

APULEE, 14 mars 2019. Nuk arrita te marr pjesê në lançimin e numrit të revistes prestigjioze franceze Apulée, te krijuar prej shumë vitesh nga Hubert Haddad, ku botohen shkrimtare dhe filozofe te horizonteve te ndryshme, veçanerisht dhe nga Mesdheu, dhe ku ne kete numur, prezantohem si poet dhe si perkthyes njekohesisht. Avioni ynë në zbritje […]

Bukinistët buzë Senës

(chronique parisienne) Bukinistët e Parisit janë kthyer në një lloj embleme midis shumë emblemash të tjera që ka Parisi e që në fakt janë kthyer në emblema botërore, pasi dhe bukinistët e Senës, ka disa vite që janë regjistruar në trashëgiminë botërore që mbrohet nga Unesco. Ky fillim janari erdhi me shi dhe qepenat e […]

La Ruche apo një koshere “mjalti” në Paris

Një ditë në Paris, mikja ime Feliçeta Jakoel, e cila vinte nga Tel-Avivi, donte që ta shikonte se ku ndodhej La Ruche (Kosherja), për të cilën kishte lexuar shumë, pasi atje në gjysmën e parë të shekullit XX kishte pasur shumë artistë hebrenj të ardhur nga Europa lindore, ata që krijuan pra atë që quhet […]

Vedat Kokona dhe liceistët e Korçës në Paris

In mémoriam Ishte prill i vitit 1998 kur një grup ish liceistësh të Liceut francez të Korçës, me në krye përkthyesin dhe shkrimtarin Vedat Kokona, erdhën në Paris. Të gjithë flokëbardhë, gjashtëdhjetë apo tetëdhjetë vjeçarë, që me një nostalgji e mall të veçantë vinin të pikëtakonin atdheun e profesorëve të dikurshëm francezë, që tashmë nuk […]

Bukinistët buzë Senës

Bukinistët e Parisit janë kthyer në një lloj embleme midis shumë emblemash të tjera që ka Parisi e që në fakt janë kthyer në emblema botërore, pasi dhe bukinistët e Senës, ka disa vite që janë regjistruar në trashëgiminë botërore që mbrohet nga UNESCO. Ky fillim janari erdhi me shi dhe qepenat e bukinistëve kanë […]

Heminguei dhe shija e hidhur e urisë

Rue Cardinal Lemoine, numri 74. Një portë e zakonshme dhe një pllakë përbri ku shkruhet: “Këtu ka jetuar shkrimtari amerikan Ernest Heminguej”. Miku im Spartak Papadhimitri, që kishte dëshirë të gjente shtëpinë ku kishte jetuar autori i tij i preferuar, Heminguej, fotografon duke drejtuar objektivin e tij nga dritaret. Porta hapet, dikush del. Ndërtesa ka […]

Alban Jupolli shkruan përmes dritës

Si mund të jesh parisian më shumë se një parisian i lindur? Gjatë shumë viteve më ka qëlluar shpesh të takoj parisianë që nuk e njohin tërësisht qytetin e tyre edhe pse kanë një jetë të tërë që jetojnë aty: të njohin ngjarjet, vendet historike, personazhet e këtij qyteti. Por ndodh të takosh dhe një […]

Modigliani – çmimi i artit…

Paris, sheshi “Denfert Rochereau”. “Luani” madhështor i Belfort-it, atëherë nuk ishte vendosur këtu. Ishte një shesh me pemë, që toka poshtë fshihte varrezat e të varfërve të hedhur aty në shekujt XVI-XVII, stola dhe rrugët që shkonin nga shumë drejtime, por njëra prej tyre merrte drejt bulevardit “Arago”. Pikërisht andej kaloj shpesh për të takuar […]

Foto Parisiane

Parisi…Gjithçka mund të fotografosh në këtë qytet. Njerëz, sheshe, rrugë, botë humane. Mjafton të ngresh aparatin dhe ti ndalon të fiksosh një imazh. Pasi imazhet flasin vetë, ato kanë gjuhën e tyre. “Fotografia flet vetë” thoshte Sontag. Cdo detaj flet, çdo objekt. Varet se me ç’gjuhë u drejtohemi, si u flasim. Një portret i hutuar […]