Category: Poems

Giornata Mondiale della Poesia

21 mars 2021. Dita botërore e poezisë organizuar nga poeti i njohur italian Beppe Costa me pjesmarrjen e shume poetëve nga anë të ndryshme të botës, mes tyre nga Shqiperia, Islanda, Palestina, Amerika, Japonia, Maqedonia dhe shumë poetë italianë. Një ditë që koinçidoi dhe me Ditën Botërore të poezisë. Pata nderin të prezantoj tri poezi […]

Baudelaire, poeti “mallkuar” – 200 vjet më pas

Sa herë flasim për poezinë franceze kujtojmë gjithnjë Sharl Bodler (Charles Baudelaire), autorin e vëllimit aq të njohur në botë, Le fleurs du mal, (Lulet e së keqes), i cili u njoh nga lexuesi shqiptar shumë më vonë, duke filluar nga përkthimet e viteve ‘30 të shekullit XX. Përkthimi i Fan Nolit e kishte përcjellë […]

Apulée, mars 2019 – poezia

APULEE, 14 mars 2019. Nuk arrita te marr pjesê në lançimin e numrit të revistes prestigjioze franceze Apulée, te krijuar prej shumë vitesh nga Hubert Haddad, ku botohen shkrimtare dhe filozofe te horizonteve te ndryshme, veçanerisht dhe nga Mesdheu, dhe ku ne kete numur, prezantohem si poet dhe si perkthyes njekohesisht. Avioni ynë në zbritje […]

Baudelaire dhe shpirti i “camera obscura”

Një fotografi e panjohur e Bodlerit dhe mosbesimi i tij ndaj artit të ri, fotografisë. Serge Plantureux është për tu përshendetur. Pas fotografisë së fundit të poetit emblematik Vincent Van Gogh të zbuluar para dy vjetësh mes miqve të tij impresionistë, ai tashmë ka zbuluar një tjetër fotografi të panjohur deri më sot të poetit […]

Poezi nga Marc Chagall

E fejuara ime e bardhë Ngado që shkoj nëpër pyll mbi këmbë, mbi duar, këndej e andej gjethet bien nga pema në pemë, më zgjojnë dhe kam frikë, ndërkohë që pikturoj si në gjumë, si në ëndërr, kur pylli ngarkohet me borë tabloja ime i ngjan një bote tjetër, i vetëm prej kaq vitesh këtu […]

Mbi librin poetik “Territoret e shpirtit”

Poeti dhe botuesi francez Luc Vidal mbi librin tim «Territoret e shpirtit» (Plus bas en français: “Les territoires de l’âme”) (Në vend të parathënies) ——– I dashur Luan, Libri yt «Territoret e shpirtit» është një mënyrë për të vazhduar fillin e ndërprerë të bashkëpunimin tonë të vjetër. Më 2001, unë botova librin tënd dy-gjuhësh «Mbulomëni […]

Një antologji poetike: Vargje nga tre kontinente

Përgëzime Eltona Lakuriqi. Krijimi i një antologjie është gjithnjë i vështirë, për më tepër kur ndërmerr nismën të botosh poetë nga tre kontinente. Duket se poezia, veçanërisht tek ne shqiptarët është bërë mjaft demokratike, çka tregon se në një terren të tillë janë shfaqur dhe do shfaqen poetë të shquar. Ky është vëllimi parë me […]

Jean Moréas – Jani nga Morea

Me një portret-kujtim nga Picasso Grek nga Athina dhe me origjinë shqiptare, nga e ëma, – shkruante Apollinaire, – Moreas ishte i tillë edhe nga i ati. Atij i pëlqente të bënte të njohur se mbiemri i tij i gjatë, që fshihte një pseudonim të pëlqyeshëm për veshin e francezëve, nuk ishte veçse një formë […]