Category: Novels

Samuel Beckett në vendin e frankëve

Ndryshe nga shumë anglosaksonë që e bënë Parisin dhe Francën si një atdhe të tyre të dytë, Samuel Beckett (Beket), ky irlandez i lindur në periferi të Dublin-it erdhi fillimthi më shumë për të shpëtuar nga jeta monotone në familjen e tij protestane ku nëna dhe i ati ziheshin parreshtur. Kjo i krijonte një gjendje […]

Zaratha’s Epistolary

Luan Rama, writer Miranda Shehu-Xhilaga, traduction “Zaratha’s Epistolary” Stolen time and its legacy of filtrated memory and emotion were the only assets at Frederic Coba’s disposal when he wrote his letters to Bruna.  Paper was scarce, and the only light at night was scantily shed by a burning stick of pine.  Food and bodily comforts […]

Kur Fitzgerald endej rrugëve të Parisit

“Unë nuk jam ndonjë njeri i madh por nganjëherë më ndodh të mendoj se karakteri jo personal dhe objektiv i talentit tim, sakrificat e jashtëzakonshme që kam bërë për të arritur më të mirën, kanë në vetvete një madhështi epike”. Kam javë që vazhdoj udhëtimet nëpër rrugët e Parisit, sheshet apo në rrugica të vjetra […]

Epistolario di Zarata

Mbi librin «Epistolario di Zarata” nga Blerina Suta _____________________________________ Studjuesen Blerina Suta nuk e njoh nga afër, veç përmes botimeve të fundit të saj dhe do të doja shumë ta njihja. Studimi i saj rreth librit tim “L’Epistolario di Zarata” botuar para pak muajsh në Firence, më pëlqeu shumë, një studim që u mbajt më […]

Dua të më bësh të bukur…

( Një histori që i ka ndodhur nje mikut tim) Tregim Sy më sy… gjatë. Një buzëqeshje e lehtë… Si të zënë në faj. – Dukesh i lumtur, – foli ajo si të donte ta ngacmonte. – Unë?… – mohoi ai duke tundur kokën. Ngriti vështrimin, si të donte ti largohej shikimit të saj. Përse […]

Shami të zeza mbi Bosfor

Tregim nga një ngjarje e jetuar Ledi Bruker u hodhi një sy shkallëve duke pritur zbritjen e mikeshës së saj, kur çuditërisht në portën e atij hoteli të paqtë të stilit europian, pikasi të hynte dikush. Me sa dukej ndonjë nga hafijet e kryeqytetit otoman, veshur me një palë çizme dhe me mustaqet spic, i […]

Ftesë nga larg

tregim Atij iu duk se po dilte nga një tunel i errët dhe i pafund. Drita e bardhë që vinte nga jashtë gati e verboi. Një shkulmë e bardhë që e mbështolli të tërë. S’kishte parë kurrë kaq shumë dritë. Sapo vuri këmbët në tokë, mori frymë thellë dhe ajri i pastër e i freskët […]

Sartri, Bovuar dhe “seksi i dytë”

Rastësia e solli që kur u vendosa të banoj në Rue de Cels, në Montparnasse, dritaret e mia të binin ballë hotelit të vjetër «Mistral», ku në vitet e Luftës së Dytë Botërore kishte jetuar Jean-Paul Sartre, (Zhan-Pol Sartr), dhe Simone de Beauvoir, (Simon de Bovuar). Një pllakë mermeri e vendosur në hyrje të hotelit […]

Epistolario – një vit më parë në Firence

Sapo jam kthyer nga Firence (2019) dhe kënaqësia në këtë qytet plot hire nuk ishte thjesht botimi në italisht i librit tim «Epistolario di Zarata» nga shtëpia botuese «Scribo» e drejtuar nga Aldo Avvenuti por veçanërisht njohja me Denada Ndrecën, shkrimtare dhe poete e disa librave, një shqiptare e denjë mes intelektualëve fjorentinë e italianë, […]