Translated Work

 • Në ditën e përkthimit
  Përkthimi… Unë nuk jam një përkthyes. Thjesht një dashnor i fjalës. Ka qenë një lloj pasioni apo dëshire për të patur disa libra të mi në frëngjisht apo disa libra autorësh të huaj që kam menduar se do duhej … Read more
 • Letra dashurie – Jean Cocteau – Jean Marais
  «Engjëlli im, jam aty në kambanën tënde të dashurisë…» Cocteau Një përkushtim homoseksual Parathënie e botimit Lettres à Jean Marais, i Jean Cocteau -së Më 11 tetor të vitit 1963, Jean Cocteau-ja nuk e kapërceu përfundimisht pasqyrën. Shpirti i … Read more
 • Një roman revolte dhe dashurie
  Ju shkruaj në errësirë – është një roman. Një roman i shkruar në revoltë. Jean-Luc Seigle, ky skenarist, dramaturg dhe shkrimtar, nuk donte që historia e asaj adoleshenteje, vajze dhe gruaje që u bë të mbetej në analet e … Read more
 • Arnauti Mehmet Ali Pasha, “Napoleoni Musliman”
  Ne u takuam rastësisht, një mbrëmje vonë në taracën e shtëpisë së Ilir Harxhit në Tiranë. Ai zbriti me një libër në dorë dhe ma dhuroi: “Krahët e fluturës” (Les ailes du papillon), mbi ngjarjet në sheshin “Tahrir” të … Read more
 • Poezi nga Arif Dino – Përktheu nga Frengjishtja: Luan Rama
  Poemë biblike Në orënblulëngu ngjitetnga dega tekmolla.Eva e kafshoilëngu shpërtheu,depërtoidhe lagubuzë zjarriqë kanë gjithnjëetje. (1930). Poezi me prokurim Flokët e tu sytë e tu buzët e tua ç’udhëtim i bukur erë qiej dete fruta dhe pastaj… Mikut tim, mecenit meksikan … Kokë azteku … Read more
 • “Nuk jam poet i ujrave të ëmbla…”Alain Bosquet
  Disa poezi përkthyer nga Luan Rama Gjithçka është gati Besoj se gjithçka është gati. Muret e paradhomës me gëlqere i leva. Telefonin e shkëputa. Dhe shportën e boshatisa: letra dashurie, romane të braktisura, fatura… Thirra ca miq e u … Read more
 • Alain Bosquet – Nga libri poetik: “Nesër pa mua” botuar nga “TOENA” në vitin 1999. Përktheu: Luan Rama
  Nesër pa mua… Nesër kur edhe pa mua Republika do të ketë të njëjtin President, të njëjtët zgjedhës, të barabartë në kabinën e votimit njëlloj si qeni dhe çakalli. Nesër kur të mos jem, vera do të fillojë në … Read more
 • Më e Vjetra dhe më e Bukura Këngë e Dashurisë
  Dashuria, gjithnjë dashuria, që në mugëtirën e kohëve, pasi ajo duhet të ketë qenë një nga ndjesitë e para, ku pas shekujve të instiktit, të lidhjes dhe bashkimit, dashuria mori formë, u mbrujt, me afsh dhe dëshirë, me ëndrra … Read more