Author: luanrama

Kthimi i aviatorit anglez

Po perëndonte kur i ati mbylli sytë. Ajo dritë e dielltë që vinte nga dritarja sikur i praronte flokët e tij të rrallë. – Fli pak babush, – i pëshpëriti ajo dhe shkoi të mbyllë dritaren e dhomës së spitalit. – Jo, nuk më flihet. Kam kohë për të fjetur. Tani më duhet të udhëtoj… […]

Thirrja historike e gjeneralit De Gol

Më 17 qershor, duke kuptuar se vendi i tij nuk mund të ishte më në Francën e poshtëruar dhe të kapitulluar, De Goli mori përsëri rrugën drejt Londrës. Pasi kapërceu La Manshin dhe një det të trazuar, në mbrëmje mbërriti në aeroportin “Heston”, ku u takua me përfaqësuesin e Francës, Zhan Mone. “S’ke ç’të bësh […]

Napoleoni dhe trojet shqiptare

Sa herë kisha dëgjuar rreth origjinës arbëreshe të Napoleonit vija buzën në gaz, duke menduar se imagjinata e atyre që mbronin këtë tezë shkonte aq larg sa merrte përmasat e një legjende, apo trilli romanesk. Në fakt, ata që e kanë hedhur këtë tezë janë mbështetur siç duket në librin me kujtime të dukeshës d’Abrantes […]

Jezu – Ecce homo!

Kur shkova në burimet e lumit Jordan, të ujrave që shkojnë për në Detin e Vdekur, atje ku shenjti Gjon Pagëzori (Jean Baptiste) i tha Jezu Krishtit se «Ti je i zgjedhuri i Zotit», u habita me atë vend pelegrinazhi, ku njerëz nga e gjithë bota vinin parreshtur për tu pagëzuar. Duke kënduar, ata futeshin […]

Da Vinçi, mbreti François I dhe stradiotët shqiptarë

Tre vjet pas fitores në Marignano, për organizimin e festës përkujtimore të betejës së famshme, në pranverën e vitit 1518 Leonardo Da Vinci bashkëpunoi bashkë me shqiptarin Bokali[1] dhe stradiotët e tij për organizimin e ndeshjeve kalorësiake ku do ishin pjesmarrës të shumtë. Vetë Leonardo nuk na ka lënë shënime rreth këtij spektakli por disa […]

Samuel Beckett në vendin e frankëve

Ndryshe nga shumë anglosaksonë që e bënë Parisin dhe Francën si një atdhe të tyre të dytë, Samuel Beckett (Beket), ky irlandez i lindur në periferi të Dublin-it erdhi fillimthi më shumë për të shpëtuar nga jeta monotone në familjen e tij protestane ku nëna dhe i ati ziheshin parreshtur. Kjo i krijonte një gjendje […]

Me arvanitët udhëve të Greqisë

Fragment: Piktakimi im i parë me Greqinë ishte përmes librave. Ishte leximi i poezive të Ricos-it e veçanërisht Njeriu me karafil, vargje që atëherë mu dukën nga më të bukurat në botë. Megjithatë Greqia, apo më mirë ajo pjesë që quhej Shqipëria e vjetër, meqë tashmë Çamëria ishte futur brenda kufijve të Greqisë së re […]

En Grèce avec les Arvanites

Les Arvanites des montagnes, là où parlent les Dieux Lors d’un de mes voyages en Grèce, je suis parti avec mon ami Isak en direction de Livadia vers les montagnes où se trouvent quelques villages arvanites. Le plus intéressant a été pour moi le village de Kiriaki, qui m’impressionna vraiment. Jusqu’à ce jour, je n’avais […]

Zaratha’s Epistolary

Luan Rama, writer Miranda Shehu-Xhilaga, traduction “Zaratha’s Epistolary” Stolen time and its legacy of filtrated memory and emotion were the only assets at Frederic Coba’s disposal when he wrote his letters to Bruna.  Paper was scarce, and the only light at night was scantily shed by a burning stick of pine.  Food and bodily comforts […]