Tag: Shqiperia

Léon Heuzey në gjurmët shqiptare të luftës së Cezarit

Në ditët e para të prillit të vitit 1861, dy udhëtarë francezë ishin nisur me një mision tepër të veçantë, të ngarkuar vetë nga perandori Napoleoni i III, (Louis Napoléon Buonaparte, nipi i Napoléon-it të madh – 1808-1873): arkeologu Léon Heuzey, anëtar i «Akademisë së Arteve të Bukura» si dhe i «Akademisë së Mbishkrimeve dhe […]

Isadora Dunkan në Sarandën e Vitit 1913

Kush vallë e njihte në Shqipëri historinë e balerinës franko- amerikane në fillimet e shekullit të kaluar? Vite më parë, një film dokumentar mbi jetën e saj më kishte bërë menjëherë për vete, aq sa për një kohë të gjatë mendoja të zbuloja se cila ishte ajo forcë që e kishte bërë atë të përjetonte […]

Brigjet Shqiptare dhe Kryqtarët e Via Egnatia

Lançimi i Kryqëzatës së parë për çlirimin e Jeruzalemit u bë në 27 nëntor të vitit 1095, në Koncilin e Clermont-it, në Francë. Papa Urban II kapërceu veriun e Italisë dhe mori rrugën drejt vëndit të frankëve, pasardhësve të galëve, kalorësve të famshëm Clovis dhe Vercingetorix. Disa kronistë thonë se për të ndërmarrë Kryqëzatën ai […]