Tag: luan rama

Një udhëtim i fshehtë nëpër Shqipëri në vitin 1591

Bota e arkivave shpesh herë na ofron surpriza të mëdha që kanë të bëjnë me historinë. Një pjesë e madhe e ngjarjeve kanë mbetur enigmë, pasi kronistët nuk i kanë shkruar apo kronikat e tyre janë zhdukur në kohë luftrash dhe nuk kanë mundur të flasin. Të tjera kanë mbijetuar dhe herë pas here, janë […]

Thirrja historike e gjeneralit De Gol

Më 17 qershor, duke kuptuar se vendi i tij nuk mund të ishte më në Francën e poshtëruar dhe të kapitulluar, De Goli mori përsëri rrugën drejt Londrës. Pasi kapërceu La Manshin dhe një det të trazuar, në mbrëmje mbërriti në aeroportin “Heston”, ku u takua me përfaqësuesin e Francës, Zhan Mone. “S’ke ç’të bësh […]

Da Vinçi, mbreti François I dhe stradiotët shqiptarë

Tre vjet pas fitores në Marignano, për organizimin e festës përkujtimore të betejës së famshme, në pranverën e vitit 1518 Leonardo Da Vinci bashkëpunoi bashkë me shqiptarin Bokali[1] dhe stradiotët e tij për organizimin e ndeshjeve kalorësiake ku do ishin pjesmarrës të shumtë. Vetë Leonardo nuk na ka lënë shënime rreth këtij spektakli por disa […]

Samuel Beckett në vendin e frankëve

Ndryshe nga shumë anglosaksonë që e bënë Parisin dhe Francën si një atdhe të tyre të dytë, Samuel Beckett (Beket), ky irlandez i lindur në periferi të Dublin-it erdhi fillimthi më shumë për të shpëtuar nga jeta monotone në familjen e tij protestane ku nëna dhe i ati ziheshin parreshtur. Kjo i krijonte një gjendje […]

Me arvanitët udhëve të Greqisë

Fragment: Piktakimi im i parë me Greqinë ishte përmes librave. Ishte leximi i poezive të Ricos-it e veçanërisht Njeriu me karafil, vargje që atëherë mu dukën nga më të bukurat në botë. Megjithatë Greqia, apo më mirë ajo pjesë që quhej Shqipëria e vjetër, meqë tashmë Çamëria ishte futur brenda kufijve të Greqisë së re […]

Dozon, le consul français qui aimait les contes albanaises

publié en 2018. (Fragment) ——- “… Il est intéressant de souligner que, quand Dozon entreprend son voyage vers Shkodra et Tivar, il a parcouru ainsi presque le même itinéraire que von Hahn, comme il le témoigne dans son Excursion en Albanie : « La plaine jusqu’au dans le voisinage d’Alessio , est couverte en grande […]

Kur Fitzgerald endej rrugëve të Parisit

“Unë nuk jam ndonjë njeri i madh por nganjëherë më ndodh të mendoj se karakteri jo personal dhe objektiv i talentit tim, sakrificat e jashtëzakonshme që kam bërë për të arritur më të mirën, kanë në vetvete një madhështi epike”. Kam javë që vazhdoj udhëtimet nëpër rrugët e Parisit, sheshet apo në rrugica të vjetra […]