Category: Novels

Marguerite Duras – jeta një roman

Lufta, Marguerite Duras dhe Hiroshima… – Ti nuk ke parë asgjë nga Hiroshima! Asgjë!… Ndërsa ajo i përgjigjej: – Unë kam parë gjithçka. Dhe spitalin e pashë. Si mund të mos e shikoja?… – Në çfarë filmi interpretoni? – Në një film për Paqen. Ç’mund të xhirohet tjetër në Hiroshima veçse një film për Paqen?… […]

Dos Passos – një jetë e bukur

Në rininë tonë të viteve ’70-’80 të shekullit XX, John Dos Passos ishte i panjohur, siç ishin gjithashtu Scott Fitzgerald, William Faulkner, Tennesse Williams, Sherwood Anderson e të tjerë. Nga anglosaksonët ne njihnim vetëm amerikanët Ernest Hemingway, Walt Whitman, Theodore Draiser apo John Gollsuorth e padyshim Longfellow për poemën e tij kushtuar Skendërbeut, heroit tonë […]

Ofshama e gargujve

Në kujtim të Elida Cangonji (Fragment nga libri) Ku është fustani i kuq i Lida Cangonjit? Sapo jam kthyer nga shtëpia e Solange d’Angely në Rue Didot. Një whisky dhe një bisedë për Lidën, miken tonë të shtrenjtë. Flasim për jetën, dashuritë njerëzore, bisedojmë rreth qenies dhe përkufizimit se çështë krijesa njerëzore, por asgjë nuk […]

Dashuritë e shkruara të Anais Nin

Një ditë kisha takuar një shqiptare të emigracionit të vjetër në Paris. Banonte në Rue Coulaincourt, në anën tjetër të varrezave të Montmartre, këto varreza ku rruga, ose më saktë një urë kalonte sipër tyre duke e prishur gjumin e tyre të përjetshëm. U takuam në sheshin Place de Clichy dhe pikasa që ishim ulur […]

Natën kur vdiste Sartre dhe pihej whisky

Në një shkrim të mëparshëm në librin “Parisi letrar” kisha shkruar kalimthi për vdekjen e Sartrit dhe atë natë kur Simone de Beauvoir dhe i dashuri i saj i dikurshëm, Claude Lanzmann, më 16 prill të vitit 1980 kishin kaluar me orë të tëra gjer në natën e vonë duke pirë whisky pranë kufomës së […]

Robi Servantes në duart e arnautit Mami

Shpesh librat historikë, dorëshkrimet e vjetra, historitë e popujve dhe emigrimet na zbulojnë personazhe e ngjarje të habitshme për të cilat është shkruar pak ose nuk është shkruar fare. Shumë shqiptarë të shquar i kanë shërbyer historisë dhe kulturës europiane. Të tjerë, përkundrazi, kanë qënë renegatë, duke u shërbyer pushtuesve apo fuqive të tjera, larg […]

Nata e gjatë e Alberto Savianit

Përse shkruajmë, përse?… Pyesim veten dhe shtyjmë letrën tutje dhe atëherë marrim në duar një roman të Camus, Duras, Woolf për të humbur në të. Leximi është një dehje më vete. Dhe ne kemi nevojë të dehemi, siç na porosiste Baudelaire. Shpesh gjithçka që shkruajmë të duket e kotë, banale, pa vlerë, sipërfaqësore, si gjethe […]

Flobert – midis arnautëve dhe prostitutave

Një nga udhëtimet më mbresëlënëse të Floberit ishte ai drejt Egjiptit dhe Orientit që ndërmorri bashkë me mikun e tij, shkrimtarin Maxim du Camp. Floberi kishte studjuar për Drejtësi ndërsa Du Camp për Mjeksi. Ai e çmonte shumë mikun e tij. «Floberi lexonte shumë shkruante ai, – dhe kishte një kujtesë të jashtëzakonëshme. I ngjante […]

Aleksandër Dyma

Në dritat e skenës dhe zjarret e revolucioneve Secili shkrimtar është i veçantë në biografinë dhe jetëshkrimin e tij. Të veçanta aventurat, jeta, proçesi i krijimit artistik, ai laborator krijues, ku krijohet emocioni dhe magjia. Të veçanta bëmat e tyre. Jetët e tyre herë u ngjasojnë lumenjve të rrëmbyeshëm që përplasen nëpër shkëmbinj, e herë […]