Author: luanrama

Disa poezi të miat dhe arti i të lexuarit

Fjala poetike shpesh do dhe një zë poetik. Rrallëherë poetët dine të recitojnë poezitë e tyre ashtu si dhe shkrimtarët të lexojnë pjesë nga romanet e tyre. Skena, fjala artstike, diksioni, pauza, heshtja, timbri, vibrimi i zërit, janë një art më vete… Dhe pata kënaqësi të veçantë të dëgjoja disa nga poezitë e mia nën […]

“Një kohë pa kohë” roman

Libri “Një kohë pa kohë“ është romani i fundit i autorit Luan Rama pas tre romaneve të para tê tij: “Santi Quaranta“, “Camera obscura-Origjina e botës“ dhe “Burri qê donte tê vdiste“. Siç shkruhet dhe në hyrje tê romanit, janê tre romane në një“, tri ngjarje romaneske të lidhura me perceptimin e kohês dhe relativitetin […]

Supersticioni i Cvajgut për Moisiun

Ka qenë pikërisht pikëtakimi i aktorit të famshëm Josef Kainz me aktorin e ri Aleksandër Moisi, në shfaqjen e komedisë Tartufi, që lançoi karrierën artistike të këtij djaloshi të ri që vinte nga brigjet e Adriatikut. Ishte Kainz që e ndihmoi të shkonte në Pragë dhe të interpretonte në trupën e teatrit gjerman të Pragës […]

Kur Ricos mbillte në burg pemën poetike të lirisë

Para disa vitesh në Tiranë, bisedoja me filozofin dhe poetin francez Jacques Lacarriere për Greqinë dhe Shqipërinë dhe menjëherë i fola për poetin tim të parapëlqyer të kohës së rinisë, Janis Ricos. Ai më vështroi një çast me dashuri dhe pastaj më tregoi se kur Ricos ishte burgosur nga diktatura e Kolonelëve grekë (1967-1970), ai […]

Faleminderit Pablo, ti n’a mësove të dashurojmë!…

Ka disa vite që u kremtua 110 vjetori i lindjes i poetit tonë të dashur Pablo Neruda dhe kur lexuesi shqiptar ka më së fundi në duar në gjuhën shqipe, librin e gruas së tij, të dashurës së fundit, Matilda Urratia: “Jeta ime me Pablo Nerudën”… Ndërkohë, këtu në Paris, unë kaloj sërrish në atë […]

Poezi dashurie në kohë të vonë

Disa poezi nga libri poetik “Poezi dashurie në kohë të vonë” Letra dashurie të një kohe të vonë Me rastin e botimit të letrave të Kamysë drejtuar të dashurës së tij. – ”Ti gjaku im”, – i shkruante Kamy të dashurës Kazares, dhe ajo i përgjigjej: – “Pres mrekullinë të më rishfaqë praninë tënde” – ”Ti […]

Nature morte

Të kërkosh një domate në morinë e qindra imazheve në aparat duket një punë boshe dhe e humbur që në fillim, por nuk di pse mua më kishte pëlqyer shumë dhe këmbëngula. Të gjitha speciet kanë hiret e tyre, ashtu si njerëzit. Domatja ime, fotografuar në verën e shkuar në Vernon, dukej indiferente para njerëzve […]